Biopsija grlića

Biopsija grlića materice (cerviksa) predstavlja proceduru kojom se pomoću posebnog instrumenta  uzima mali deo tkiva grlića materice i šalje na histopatološku analizu HPP , a u cilju postavljanja konačne dijagnoze promene koje postoje na grliću materice. Po stizanju rezultata, sprovodi se lečenje, koje je uspešnije ukoliko se promena otkrije na vreme.

Biopsija grlića materice je jednostavna, brza i bezbolna metoda, budući da se radi u lokalnoj anesteziji i samo izuzetno u kratkotrajnoj opštoj venskoj anesteziji.

Biopsija grlića materice se radi na nekoliko načina:

Klasična biopsija („punch“ biopsija) – materijal se dobija „čupanjem“ tkiva kleštima.
Biopsija radio-frekventinim nožem – najsavremeniji način intervencije. Materijal se uzima žičanom omčicom kroz koju prolazi specijalna struja. Intervencija u lokalnoj anesteziji je praktično bezbolna.

Dobijeno tkivo grlića šalje se na histopatološki pregled. Histopatološkim pregledom utvrđuje se da li se u uzorku tkiva nalaze normalne ili izmenjene ćelije. U slučaju prisustva izmenjenih ćelija, ova analiza određuje stepen njihove „nenormalnosti“ i daje se preporuka za dalje lečenje.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *