Pregled dojke

Кada je reč o bolestima dojke, Еtra Medic pruža sve vrste usluga, dijagnostike i lečenja.

Kod nas svaka žena može da obavi preventivni klinički pregled (opipavanjem) i ultrazvučne preglede. Preventivni pregledi se preporučuju svim ženama jednom godišnje (vrsta pregleda je određena najpre godinama žene), jer je ishod lečenja bolji ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi.

Statistika je jednostavna: ukoliko se karcinom otkrije kada je manji od 15mm, izlečenje je moguće u 98% slučajeva, a u slučaju karcinoma većih od 2cm-limfni nodusi su pozitivni u 50-60% slučajeva, a tada je petogodišnje preživljavanje 60%.

Еtra Medic ima najsavremenije aparate za dijagnostiku: ultrazvučni aparat. Ultrazvučna metoda pregleda dojke i pazušne jame ( pazuha), jednom godšnje je najpouzdanija metoda dobre prevencije od nastanka bolesti dojke i maligniteta. Na pregled je neophodno poneti kompletnu dokumentaciju iz predhodnog perioda (sve mamografske snimke/CD, ultrazvučne izveštaje, otpusne liste (ukoliko ih pacijentkinja poseduje)).

Skrining ultrazvučni pregled – je pregled dojki kod žena koje nemaju tegobe ili promene na dojkama. Preporučuje se da se prvi ultrazvučni pregled dojki uradi sa navršenih 25. godina života, svake godine jednom godišnje. Kod žena koje u porodici imaju obolenja dojke ( bliski sprodnici – majka- tetka- baka) potrebno je obaviti pregled dojke i ranije.

Ukoliko se uoči promena u dojci, bilo kojom dijagnostičkom metodom, i u slučaju palpabilnog tumora, obavezno je uraditi punkciju ili biopsiju. Obično se vrše pod kontrolom ultrazvuka (nema zračenja, brza je, sve vreme se prati  igla za punkciju/biopsiju, dostupna je dojka i pazušna jama, komforna za pacijenta, bezbolna-radi se u lokalnoj anesteziji, ne zahteva pripremu,  nema značajnih komplikacija-osim hematoma na mestu uboda i tačna je).  Doslovno iz svake lezije viđene ultrazvukom se može i mora uzeti uzorak, tj. izvršiti biopsija. Svaki uzorak leziju treba patohistološki potvrditi. Nakon sprovedene dijagnostike i definisanja prirode promene u dojci određuje se dalji tretman-pregledom hirurga onkologa i/ili konzilijarnim  pregledom.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *