Trudnoća

 

Trudnoća je fiziološko stanje i jedno od najlepših perioda u životu žene.

Trudnoća traje 40 nedelja, 10 lunarnih meseci, 9 kalendarskih meseci ili 280 dana. Iz trudnoće se rađa život, stiže na svet vasa beba. Žena u trudnoči treba najviše da se posveti sebi i svom zdravlju . Trudnica kada čini dobro za sebe, čine dobro i za svoju bebu u stomaku.

Prvo je potrebno da trudnica redovno prati svoju trudnoću kod lekara, ali i da se ispravno hrani. Na taj način ima osećaj da direktno donosi dobro svom budućem detetu. Treba obratiti pažnju ina to kako se trudnica oseća, da li dovoljno odmara, da li je posao koji obavlja prenaporan. U trudnoći niste sami tu je i Vaš partner sa kojim delite ove lepe trenutke.

 

Na šta sve trudnice treba da obrate dodatnu pažnju?

Ishrana

Biranjem zdravih namirnica direktno vodite račune o tome šta će doći do vaše bebe putem krvi, brinete i tome da ne dobijanjem previše kilograma ne ugrozite ni svoje ni zdravlje vaše bebe. Gojazne trudnice češće imaju problema sa visokim pritiskom, kretanjem, komplikacijama na porođaju. Normalno je da žena u trudnoći doda 13 do 15 kilograma.

Fizička aktivnost

Lagana šetnja , plivanje, joga… obavezno se prethodno konsultujete sa svojim lekarom.

Odmor

Iako pojedinim trudnicama ležanje i odmaranje nije omiljena aktivnost, morate imati u vidu da vaše telo sada potpuno drugačije funkcioniše i da mu je zaista potrebno da pravite češće pauze i smanjite obim aktivnosti, potrebno je da više spavate. Kad god vam to prija – odmarajte.

Redovno posećujte lekara i radite neophodne analize

Nakon prvog pregleda i utvrđivanja trudnoće, sa svojim ginekologom će te dogovoriti dinamiku narednih redovnih pregleda, ali i u kojim slučajevima treba da se javite za vanredne preglede. Osim toga, po uputu lekara, potrebno je uraditi različite testove kao što su analize krvi i moktaće, briseva i genetski testovi.

Budete fokusirane na sebe i bebu

Kada ostanete trudni, vaši prioriteti se uglavnom menjaju. Preporuka je da, ukoliko je moguće, pažnju fokusirate na Vaše i zdravlje bebe, a da sve drugo ostavite po strani. To znači da se trudite da svoju energiju kanališete na ono što vam je u ovom trenutku najvažnije, VAŠA TRUDNIĆA,BEBA I VI.

Usluge ordinacije:
– Utvrdjivanje trudnoće – dijagnoza
– Ultrazvuk u trudnoći
– Praćenje trudnoće
– Prenatalni testovi (Dablee /Triplee test)
– Praćenje zdravstvenog stanja trudnice
– Ishrana u trudnoći i fizčka aktivnost
– CTG zapis
– Obrada epiziotomije, fototerapija, skidanje konaca