Ciste na jajnicima – česta i uobičajena pojava

Funkcionalne ciste na jajnicima javljaju se kod žena koje se nalaze u generativnom dobu. Ukoliko je dijagnozom utvrdeno postojanje cista, prvo se savetuje medicinsko praćenje u periodu od dva meseca jer one mogu da nestanu i same od sebe.

Međutim, ako do toga ne dođe u predvidenom roku, predlaže se dalje lečenje koje zavisi od toga koliko pacijentkinja ima godina, od izgleda ciste i simptoma koji se javljaju.

Ukoliko cista ne reaguje na medikamentozni tretman, može se odstraniti punkcijom koja se ne smatra invazivnom hirurškom metodom lečenja.

Vrste cisti na jajnicima

Postoji više vrsta cisti na jajnicima i one su relativno česte. Najčešće se mogu otkriti i na rutinskom pregledu, kada se dobro osećate i nemate nikakve simptome. Funkcionalne ciste nastaju usled dejstva hormona u toku menstrualnog ciklusa.
U okviru funkcionalnih cisti na jajnicima treba razlikovati:
folikularnu koja nastaje kada folikul ne pukne tokom ovulacije
lutealnu čiji nastanak uzrokuje pucanje folikula
hemoragična koja se javlja kod jačeg krvarenja tokom pucanja folikula za vreme ovulacije.

Folikularna cista nastaje tako što folikul, u kome se potencijalno nalazila zrela jajna ćelija, nije pukao u ovulaciji već je porastao i pretvorio se u cistu. Kada dode do njenog pucanja, javlja se iznenadan i jak bol koji nestaje posle nekoliko dana.

Lutealna cista uglavnom nastaje posle ovulacije i prolazi posle jednog do dva ciklusa.
Osim funkcionalnih, postoje i nefunkcionalne ciste.

Simptomi

Ciste su uglavnom tihe i ne uzrokuju nikakve simptome, ali ako se oni ipak pojave, manifestuju se kao:
– nepravilan menstrualni ciklus usled efekata hormona,
– bol u maloj karlici ili donjem delu leđa koji može varirati od blagog, povremenog do izuzetno intenzivnog,
– bol u toku odnosa,
– osećaj nadutosti u predelu male karlice,
– ako je cista velika, može se javiti pritisak na bešiku i creva. Ukoliko dode do njenog uvrtanja ili pucanja, pojavljuje se izuzetno jak bol i u tom slučaju obavezan je odlazak lekaru.

Lečenje cisti na jajnicima

Ultrazvučnim pregledom lekar tačno može da utvrdi veličinu ciste i zaključi da li je ona ispunjena tečnošću ili čvrstim sadržajem. Pored toga, lekar može savetovati da se uradi i magnetna rezonanca male karlice ili analiza tumor markera. Ukoliko cista ne pravi probleme, najčešće se pod nadzorom lekara prati nekoliko ciklusa dok ne nestane.
Cista se prvo odredeno vreme prati kako bi se videlo da li će spontano nestati. Ukoliko se to ne dogodi, može se pokušati sa kontraceptivnim pilulama.
Ako pacijentkinja ima neredovne cikluse ili ukoliko su nivoi tumor markera povišeni, savetuje se njeno uklanjanje. Vrsta intervencije koja će se tom prilikom koristiti zavisi od veličine i položaja ciste i vrednosti tumor markera. One se najčešće mogu ukloniti punktiranjem uz pomoć ultrazvučne kontrole ili laparoskopijom ukoliko po izgledu nisu za punkciju.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *