Kontracepcija

 

Kontracepcija je skup metoda i postupaka u sprečevanju neženjene trudnoće.

 

Prirodne metode kontracepcije:

Kalendarska metoda

Ova metoda se zasniva na izračunavanju plodnih dana tj ovulacije. Metoda se zasniva na saznanju da do ovulacije dolazi petnaestog dana pre početka sledeće menstruacije, te da u svakom ciklusu postoji najviše 3 plodna dana- 2 dana pre i 1 dan posle ovulacije (jajna ćelija živi 24h, a spermatozoidi su sposobni za oplodnju (48- 72h). Nedostatak ove metoda je da je da je mogu koristiti samo  žene sa potpuno urednim ciklusom.

Ispitivanje cervikalne sluzi

Cervikalna sluz se menja u zavisnosti od visine polnih hormona estrogena i progesterone.

Za vreme ovulacije cervikalna sluz je obilna, providna, restegljiva jer je nivo estrogena veoma visok.

Merenje bazalne temperature

Podrazumeva svakodnevno merenje jutarnje temperature pre bilo koje aktivnosti. U prvoj fazi ciklusa pod uticajem estrogena BT je nešto niža, a za vreme ovulacije ona se povećava za 0,5 – 1 C.

 

Mehaničke metode kontracepcije:

Kondom

Jedino kontraceptivno sredstvo koje istovremeno štiti neželjene trudnoće I od polno prenosivih bolesti.Kondom je idealna zaštita za mlade, za tek započeti seksualni kontakt s novim partnerom.

Dijafragma

Dijafragmu koristi žena, a sastoji se od elastičnog prstena, preko koje je u obliku kupole postavljena elastična guma. Postavlja se u vaginu prije odnosa, a skida se 2-8 sati nakon seksualnog odnosa. Ona zapravo prekriva grlić materice i tako sprečava prodor spermatozoida. Ne pruža potpunu zaštitu pa je treba kombinovati sa drugim metodama zaštite.

Cervikalna kapa

Ovo kontraceptivno sredstvo prekriva samo grlić maternice, a za razliku od dijafragme, može ostati u vagini i više dana. Koristi se na sličan način kao dijafragma i uz spermicidna sredstva.

Hemijska kontracepcija.

Pod hemijskom kontracepcijom, podrazumjevamo spermicidna sredstva u obliku gelova, masti Primenjuju se pre svakog odnosa unošenjem duboko u vaginu.

Hormonska kontracepcija:

Kontraceptivne tablete

Sadrže kombinaciju estrogena ili gestagena.

Estrogensko- gestagenske tablete

Mehanizam delovanja im je inhibicija ovulacije. Primjenjuju se 21 dan, a onda slijedi 7 dana pauze kada nastupa krvarenje slično menstrualnom. Estrogenski deo tablete je sintetski estrogen etinilestradiol, u različitim dozama, a gestagensku komponentu mogu sačinjavati ili derivati progesterona- pregnani ili derivati nortestosterona (češće se koriste). Upravo ta gestagenska komponenta određuje nuspojave koje će se razviti.

Apsolune kontraindikacije:

žene s kardiovaskularnim oboljenjima (npr. tromboza i embolija u porodici, vaskulitisi, angiopatije, povišen krvni pritisak),oštećenja jetre i žuči,hormonski zavisni tumori (npr. rak dojke), nekontrolisani dijabetes mellitus.

Relativne kontraindikacije su:

pušenje,dojenje, operacija srca, bubrežna insuficijencija,miomi.

Nuspojave:
U početku uzimanja kontraceptivnih tableta mogu se javiti:

glavobolja, mučnina, napetost u grudima, smeđkasti iscedak, nepravilno krvarenje. Ovi simptomi bi se trebali povući posle nekoliko ciklusa, međutim, ukoliko se javljaju i dalje, potrebna je konsultacija ginekologa.

Mogu se javiti depresivna raspoloženja, gubitka libida, povećanja telesne težine.
Fertilitet nakon prekida upotrebe hormonske kontracepcije nije promenjen.

Oralna hormonska kontracepcija smanjuje učestalost karcinoma jajnika i endometrijuma, a čini se da smanjuje učestalost i za oboljenje od kolorektalnog karcinoma. Za sada nema još definitivnih dokaza da povećavaju učestalost nastanka raka dojke i grlića maternice.

Kontraceptivni flasteri

Radi se o estrogensko- gestagenskoj kontracepciji , pa je mehanizam delovanja isti kao i u kombinovanim kontraceptivnim tabletama. Međutim, hormoni se ravnomjerno apsorbuju kroz kožu (nema naglih skokova u koncentraciji aktivne supstance- za razliku od tablet. Radi se o vrlo niskim dozama hormona.

Flaster se mijenja jednom nedeljno, a nakon 3 nedelje sledi pauza od 7 dana, kada dolazi do krvarenja (slično kao i kod oralne kontracepcije). Nuspojave i kontraindikacije su slične kao i kod oralnih kontraceptiva.

Implantant

Implantat je oblik dugotrajne hormonske kontracepcije, a aktivna substanca je gestagenski preparat. Implantat se postavlja pod kožu s unutrašnje strane nadlaktice nedominantne ruke, štapić je nevidljiv, ali se može osetiti na dodir. Postavljanje implantata se obično vrši u lokalnoj anesteziji Uklanjanje implantata se vrši nakon 3 godine.

 

INTRAUTERINA KONTRACEPCIJA

Intrauterini uložak- IUU (intrauterine device-IUD, spirala) je građen od plastike. Može biti

nemedicirani – neobloženi izazivaju mehanički sprečavaju implantaciju, te su im to glavni mehanizmi delovanja.

medicirani: obložen bakarnom i ili srebrnom žičicom (bakarna spirala)
Bakar ometa enzimske procese u endometrijumu ,  smanjuje pokretljivost spermatozoida.

S dodatkom progesterona (hormonsk spirala)
Trajnost intrauterinog uloška je 3-5 god.

Intrauterini uložak je naročito pogodan:

-žene nakon trudnoća

-žene koje ne mogu ili ne žele uzimati oralnu kontracepciju

– žene iznad 40 godina kada raste rizik od neželjenih dejstava uzimanja kontraceptivnih tableta

Bez sumnje se radi o veoma kvalitetnoj metodi kontraceptivne zaštite.

Neželjna dejstva:
-bolovi i nepravilna krvarenja su najčešća u prvih 6 meseci, a onda se smanjuju.

-spontane ekspulzije ( izbacivanje)- najčešće u prvim mesecima upotrebe

-upalni procesi genitalnih organa

-perforacija maternice – vrlo retka komplikacija.

Kontraindikacije inrauterinog uložaka

-ne bi smeo postaviti ukoliko je prisutna genitalna infekcija

-nejasno krvarenje

-miomi materice

– veće anomalije ili deformacije grlića posle porodjaja, sumnjiv PAPA test.

 

STERILIZACIJA

Sterilizacija predstavlja trajnu -ireverzibilnu metodu kontracepcije- trajno se oduzima sposobnost oplodnje.
Može se izvršiti i kod žena i kod muškaraca i treba napomenuti da je taj zahvat kod žene mnogo komplikovaniji nego kod muškarca.

Kod žena se operativnim postupkom prekida tok jajovoda.

Odluka o sterilizaciji treba biti dobro promišljena..

Kod muškaraca se radi vazektomija, odnosno prekidanje toka semenovoda. Zahvat je tehnički jednostavniji, pa se može izvesti i u ambulanti pod lokalnom anestezijom.

 

POSTKOITALNA KONTRACEPCIJA

Postkoitalna kontracepcija je kontracepcija koja se primjenjuje u okviru 72h nakon nezaštićenog polnog odnosa, tzv TABLETA ZA DAN POSLE.

Pre odabira kontraceptivne metode  treba obaviti ginekološki pregled, pregled briseva vaginalnog I cervikalnog, pregled mokraće,  kolposkopiju,  PAPA test, UZ.